Масові розлучення в Україні - міф чи реальність: психотерапевт Олег Чабан дав поради, як зберегти шлюб

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як врятувати шлюб від розлучення: пояснює психотерапевт
Getty images

Як врятувати шлюб від розлучення: пояснює психотерапевт Олег Чабан у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Україна потрапила у список топ-п'ять країн за кількістю розлучень. Свіжі підрахунки оприлюднив міжнародний статистичний інститут. Найбільше розривають стосунки у сонячній Португалії, де на 100 шлюбів припадає 94 розлучення. А от Україна закриває першу п'ятірку: у нас на 100 шлюбів - 70 розлучень. Постає питання, чи є шанси зберегти шлюб на межі розставання, чи врешті-решт є позитив якийсь в таких розлученнях?

Зіркові приклади

  • Серед українців чимало фіксується розлучень під час масштабної війни. Після семи років шлюбу про розрив розповіли Володимир Дантес і Надя Дорофєєва. Надія зараз знаходиться у стосунках із другом родини, ресторатором Михайлом Кацуріним. Торік пара офіційно побралася. А от Володимир, за іронією долі, зізнався у романі з екс-дружиною Кацуріна, Дашею.
  • Після 15 років у шлюбі про розлучення розповів стронгмен, народний депутат України Василь Вірастюк. Зараз в експодружжя триває судова тяганина. А цим часом Василь став батьком вже вчетверте у нових стосунках. 
  • Після 13 років у шлюбі про розлучення оголосив фронтмен гурту "Друга Ріка" Валерій Харчишин. Музикант зізнався, що з дружиною Юлією розійшовся ще напередодні повномасштабної війни. Нині він розлучений.

Що кажуть психологи?

Психотерапевт Олег Чабан у "Сніданку з 1+1" розповів, чому тенденція розривати стосунки в даний час настільки актуальна, і як можна зберегти шлюб. 

"Ми знаходимося в дивній ситуації хронічного стресу. Тому що жити у війні - це не нормально, але війна йде. А що робить війна? Вона розводить людей. Тому, тема розлучень рідних людей стає все більш актуальною. Якщо вона за кордоном, а він в Україні, то що відбувається з людьми? Вони спілкуються, але ні Viber, ні Skype не замінить конкретне реальне спілкування".

Експерт запевняє , що є певні нюанси особистого спілкування, інтимного спілкування, розмови. Спілкування на особисті, близькі парі теми має дуже велике значення, таким чином багато нюансів спливає.

Як врятувати шлюб:

  • Вміти сваритися
  • Бути цікавим одне одному
  • Не замусолювати стосунки
  • Спати разом
  • Поступатися
  • Вміти домовлятися

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі